Poznaliśmy Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz
Finał VII Edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, który odbywał się przez trzy dni w zabrzańskim w Zespole Szkół Spożywczych im. Bronisława Hagera, wyłonił zwycięzców posiadających, wg. jury, wybitne umiejętności kulinarne. Tym samym zostaną oni zwolnieni z części egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie w roku szkolnym 2023/2024. Tematem wiodącym rywalizacji w br. roku szkolnym były „Potrawy w nowoczesnej odsłonie z regionu pochodzenia uczestników turnieju”.
Laureatami Turnieju zostali: Jakub Kochański, Szymon Bartosiak oraz Wiktoria Karcher. Finał składał się z dwóch etapów: części pisemnej – testu teoretycznego oraz części praktycznej, w której każdy uczestnik sporządził dwie porcje zakąski oraz dania zasadniczego związanego z tematem przewodnim konkursu. Gotowanie odbywało się wczoraj, a wizytę kucharzom złożyła prezydent Zabrza Małgorzata Mańka-Szulik, która wsparła ich w przygotowywaniu potraw. Jury oceniło m.in organizację, higienę pracy uczestników, techniki sporządzania dań smak oraz ekspozycję potraw. W finale wzięło udział 11 uczniów z całej Polski.
Celem Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz jest: rozwijanie i pogłębianie wiedzy oraz umiejętności uczniów kształcących się w zawodzie kucharz, nawiązywanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami z całej Polski, zaprezentowanie umiejętności kulinarnych uczniów, podnoszenie jakości kształcenia w zawodzie kucharz, wymiana doświadczeń między szkołami, zakładami oraz rozwijanie współzawodnictwa indywidualnego i międzyszkolnego.
Organizatorami wydarzenia byli: Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu oraz Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach.