“Zabrze na każdą pogodę” – to już drugie wydanie!

08.04.2021

Na rynku wydawniczym ukazało się właśnie drugie uzupełnione wydanie książki „Zabrze na każdą pogodę”, której autorem jest Tomasz Zubilewicz – znany prezenter telewizyjny, autor książek i przewodników turystycznych poświęconych wybranym miejscom w Polsce. Przewodnik przybliża wartości turystyczno-krajoznawcze, architekturę, zabytki oraz działania związane z rewitalizacją obiektów dziedzictwa przemysłowe.

– Pierwsze wydanie książki wśród moich znajomych wywarło zdziwienie, co ciekawego można znaleźć na Śląsku? – stwierdza Tomasz Zubilewicz. – Dzisiaj spotykam się z opinią, dobrze, że piszesz, bo tam teraz wiele się dzieje. A to, co się dzieje, znajduje uznanie nie tylko w naszym kraju, ale także za granicą. W 2018 roku Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu otrzymało Godło „Turystyczny Produkt Roku”. W następnym roku w Paryżu Pani Prezydent Zabrza Małgorzata Mańka-Szulik odebrała najbardziej prestiżowe europejskie wyróżnienie nagrodę Dziedzictwa Europejskiego „Europa Nostra” dla Sztolni Królowa Luiza. W 2020 roku zespół zabytkowych kopalń węgla kamiennego w Zabrzu uznano za pomnik historii. To co 10 lat temu było w sferze planów i zamierzeń, dziś jest rzeczywistością, a co będzie za następne 10 lat? – dopowiada Zubilewicz.

W 25 rozdziałach, które składają się na książkę „Zabrze na każdą pogodę”, przeczytamy m.in. o Sztolni Królowa Luiza, Kopalni Guido, Szybie „Maciej”, zabytkowej dzielnicy Zandka, najstarszej dzielnicy Zabrza – Biskupicach, dolinie Bytomki, czy też Rokitnicy.

W rozdziale „Spacer z podniesioną głową” Tomasz Zubilewicz zabiera nas w podróż, w trakcie której poznany zabytkowe obiekty na szlaku zabrzańskiej moderny. Takich obiektów zachowało się w Zabrzu około trzydziestu.

Ważną rolę w przestrzeni miejskiej Zabrza, silnie uprzemysłowionego obszaru Śląska, spełniały i spełniają nadal parki śródmiejskie. W książce znajdziemy też rozdział poświęcony właśnie im – zabrzańskim lasom, parkom i ogrodom.

Na zakończenie autor książki serwuje nam jeszcze „Suplement kulinarny”, który poświęcony został śląskiej kuchni i zwyczajom kulinarnym, które przez lata pielęgnowane były w górniczych rodzinach. Nie zabrakło tu również przepisów na roladę, kluski i żur śląski.