Zabrze przestrzenią rozwoju

Otwarto pierwszy zakład w zabrzańskiej strefie

19.06.2015

 W piątek, 19 czerwca, nastąpiło uroczyste otwarcie nowej siedziby Piekarni-Ciastkarni „Kłos”. Największa piekarnia rzemieślnicza na Śląsku, to pierwszy zakład, który powstał na terenach inwestycyjnych ulokowanych pomiędzy Rokitnicą a Mikulczycami. W nowoczesnych i ekologicznych halach produkować będzie 25 ton pieczywa na dobę.  

Na 2,5-hektarowej działce powstał zakład o powierzchni 7 tys. m². Planuje się tu produkcję na poziomie 25 ton pieczywa na dobę (26 tys. bochenków chleba i 45 tys. bułek). Proces usprawnią najnowocześniejsze piece termoolejowe, urządzenia automatycznie dozujące ilość składników, a także nowoczesna linia produkcyjna, z której wyjeżdżać będzie 6 tys. bułek na godzinę. Do tego chłodnia, magazyn, rampa, silosy na mąkę i biurowiec firmy.

To pierwszy zakład, który powstał na terenach inwestycyjnych pomiędzy Rokitnicą a Mikulczycami, należących  do Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Budowa nowej siedziby firmy rozpoczęła się w 2013 roku.

– Naszym celem było unowocześnienie produkcji i poprawa warunków pracy. W nowym zakładzie najtrudniejsze prace, takie jak dozowanie mąki, zostały zautomatyzowane. Dzięki temu najcięższy etap pracy sprowadza się tylko do nadzoru i monitoringu urządzeń. Obecnie nasi piekarze muszą co miesiąc własnoręcznie przenieść 300 ton mąki, co odpowiada 10 tonom dziennie, czyli 200 workom ważącym 50 kg – mówi prezes firmy Kłos, Marian Kurzyca.

Kłos istnieje na rynku od 1990 roku. To rodzinna firma, która zaczynała od małej piekarenki w Katowicach. Zatrudniała wówczas 6 osób. Z czasem zakład wzbogacał się sieć sklepów, zakłady piekarnicze z prawdziwego zdarzenia czy minipiekarnie ze sklepami otwarte przez całą dobę. Obecnie firma zatrudnia 593 osoby. Kolejne 50 znajdzie pracę w Zabrzu. Mimo imponującej nowoczesności w zabrzańskim zakładzie prezes Piekarni-Ciastkarni „Kłos” deklaruje, że pozostanie wierny tradycyjnym recepturom, z których korzysta od początku istnienia.